Kako se brinuti o pupku tek rođenih beba?


Briga oko pupka beba može biti stresna za majku. Obzirom da ste dobili odjednom dve ili više beba, možete biti i uplašene da li ćete sve uraditi kako treba. Ukoliko Vaše bebe izađu iz porodilišta u roku od par dana – brinućete o njihovim pupčićima. Ukoliko iz nekih razloga ostanu duže, velike su šanse da će im u bolnici „otpasti“ onaj deo, o kome se vodi računa…
Bilo kako bilo, panici nema mesta. Proces održavanja nije težak i Vi to možete! Krenućemo redom:
Šta je pupčana vrpca?

Pupčana vrpca je veza između beba i majke, koja bebama omogućava da rastu i razvijaju se (plastično rečeno, omogućava bebama da žive). Pupčana vrpca snabdeva bebe hranom, i oslabađa ih nus produkata.
Pupčana vrpca je u fleksibilna, cevaste strukture i sastoji se od dve arterije i jedne vene.
Kada se beba rodi, onda se pupčana vrpca prvo veže ili klemom stisne (pa se naknadno veže), zatim se preseče. Kada se preseče, iza sebe ostavi „patrljak“ (koji se održava dok ne otpadne). Odmah nakon porođaja, Vašim bebama će pedijatrijske sestre da počnu sa održavanjem ovog „pupčanog patrljka“ – premmazaće ga antibakterijskim sredstvom da ne dođe do infekcije 8ako vidite braonkastu boju an pupku i oko njega, na koži stomačića – nemojte se uplašiti).
U prvim danima može doći i do malog curenja iz njega, ali nemojte brinuti – to je normalno.
Kako vreme prolazi, „pupčani patrljak“ se suši i vremenom otpadne. Ovaj „patrljak“ obično otpadne u roku od 7 do 10 dana, mada se može držati i do čak 3 nedelje nakon porođaja.
Kako održavati pupak beba, nakon dolaska kući?

Najbolji savet koji možete dobiti od nas je da prihvatite pomoć patronažne sestre. Pre izlaska iz porodilišta, objasniće Vam kako da održavate pupčiće Vaših beba, a patronažna sestra će biti dodatna pomoć. Ono što Vam mi možemo preporučiti je sledeće:

Veoma je važno pupak držati čistim i suvim. Ne preporučuje se da bebu potapate u vodu, već da bebe, dok patrljak ne otpadne, kupate sunđerom, umesto da ih potapate u korito ili kadu. Naravno, pre nego što započnete posao oko održavanja pupka, opraćate dobro ruke.

Što se samog održavanja pupka tiče, potrebno je da „patrljak očistite blagim sapunom i vodom, a zatim da dobro osušite. Ako se plašite da na ovaj način očistite pupke kod Vaših beba, možete kupiti hidrogen peroksid i njime očistiti pupke. Posle čišćenja, patrljak dezinfikujte alkoholom, a na kraju možete sve to posuti antibakterijskim praškom.
Kada ste završili sa čišćenjem, preko puta stavite sterilnu gazu.
Vodite računa da kada stavljate pelenu ne kačite ovaj „pupčani patrljak“. U inostranstvu se mogu kupiti specijalne pelene namenjene tek rođenim bebama, čiji je rub niži od ruba običnih pelena, ili čiji rub ima isečen deo za predo pupka. Ako ne možete doći do ovih pelena, onda rub obične pelene presavijte, tako da ne kači pupak.
Kada se sterilna gaza ovlaži – promenite je.

Nemojte se plašiti da Vaše bebe boli održavanje pupka. Naime, bebe mogu biti nervozne i plakati dok se bavite pupkom, ali, verujte na reč, to njih ne boli.
Ono što je jako bitno jeste sledeće: „pupčani patrljak“ kod nekih beba može visiti par dana i ličiti da će da otpadne svakog trenutka (izgledaće kao da ga nit drži). Nikako nemojte odsecati i čupati patrljak! Pustite ga da sam otpadne! Ukoliko rešite da ga sami odstranite, možete povrediti bebu.

Po otpadanju ovog “patrljka”, još par dana alkoholom održavajte područje alkoholom, da ne bi došlo do infekcije.

Ponekad se i pored sve nege desi da se „pupčani patrljak“ inficira. Znaci infekcije su:

  • crvenilo,
  • otečenost pupka,
  • može se osetiti i miris,
  • curenje tečnosti.

 

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>